Tästä blogista

perjantai 9. elokuuta 2013

Paperilohikäärme DT - Metallin tuntua kirjankannessa


Ostin Akateemisesta Cansonin lehtiön "mixed media" ja päätin pyhittää sen Art Journal-kokeiluille. Ensiksi vain pitäisi tuunata lehtiö oikeannäköiseksi ja tällä sitten mentiin. Samalla tein kaikille mixed mediasta kiinnostuneille vaihe-vaiheelta kuvat. Tällä kertaa en gessonnut alkuperäisiä värejä piiloon vaan annoin metallin näkyä. Jos olet kiinnostunut näkemään vaihekuvat täysin gessotusta työstä, ne löytyvät täältä. Kuvat saa isommaksi klikkaamalla.

Ensiksi kaivelin silppu- ja stanssauslootasta papereita, ja nauhalootasta nauhoja, jotta sain tehtyä kanteen pohjatekstuurin.  Keräilen tuollaisiin CD-laatikoihin aina töistä jääneitä tarvikkeita ja niitä yritän sitten säännöllisesti laittaa näihin mixed media töihin. Välillä tosin tuntuu, että niihin siitä huolimatta hukkuu... Miten paperin määrä aina lisääntyy, kun siistiä paperikkoa käyttää? Viime aikoina tosin valkoisen paperin käyttö on dramaattisesti lisääntynyt, sillä käsittelen leikkeleet itse etenevissä määrin. Usein varaan vaikkapa korttia varten tuplamäärän materiaaleja ja loput täytyy sitten tunkea taas laatikkoon.


Paperit ja nauhat on liimattu gel mediumilla pohjaan. Sen jälkeen pohjan sekalaiset sävyt piilotettiin muutamalla gessokerroksella. Tässä vaiheessa saattaa osa kuvioista täysin kadota, mutta ei sillä väliä. Ihanimpia papereita ei tähän kannata käyttää...

Kun gessokerros oli kuivunut (tunnustan että en enää muista käytinkö kuumailmapuhallinta vai meninkö tauolle...), laitoin sivun päälle ensimmäisen värikerroksen. Tälläkin kertaa sini-vihreä-ruskea värimaailma syntyi tuttuun tapaan sekoittelemalla useamman eri merkin mistejä. Misteissä toki on eroja - jotkut reagoivat kuivuttuaan veteen uudestaan, jotkut eivät, jotkut vaalenevat gesson kanssa (kuten Dylusions), jotkut taas ovat gesson kaverina todella vahvoja (esim ColorWash). Osassa on kimalletta ja osat ovat mattoja. Minulla oli tässä käytössä Dylusionit, Colorwashit ja Lindsayt värimaailman takia. Vasemmanpuoleisessa kuvassa eka kerros ei ole vielä kuivunut ja sen jälkeen tarvittiin vielä pari suihkekerrosta sopivan syvyyden saamiseksi. Tässä vaiheessa yleensä siirryn lattialle sotkun ja tilan takia. Työpöydällä ei ole tilaa sotkutöihin vaan teen siellä lähinnä kortteja.

Seuraavaksi oli vuorossa koristeiden valinta. Koska halusin selkeästi metallintuntua, valitsin roina- ja aarrelootista (joita on paljon....) sävyihin sopivia koristeita. Metallikoristeita,, nappeja, vanerikoristeita, valmiskukkia, itsetehtyjä kukkia, puolihelmiä/timantteja, hajonneita koruja...  Kuten huomaatte - kaikki ennakkoon valitut materiaalit eivät päädy työhön. Kaikki koristeet on liimattu gel mediumilla, mitä käytän ehkä turhankin runsaalla kädellä. Paperilohikäärmeen valikoimista löytyvät mm isot metallikukat, kulmakoristeet, sydänsiivet ja erikokoiset filigraaniperhoset.


Seuraavaksi lisäilin niin uuden kerroksen mistejä kuin myös Viva Decorin glitterpastaakin (esim kukkaset, hieman myös taustaan).

Metallinhohdetta lisään usein perfect pearls/mica jauheiden avulla ja nykyään kiinnitän ne usein MicroGlaze vahalla. Ellulta taitaa olla tuo vaha lopussa, mutta lisää saa varmasti tilaamalla. Kaupan valikoimista löytyy myös valmiita värivahoja, jotka toimivat täydellisesti näissä töissä (vink, vink...). Tekniikka on helppo, sormeen ensin vahaa ja sitten sormi puuteripurkkin ja eikun levittämään ja lisäämään... Sormet saattavat olla vielä pitkään värilliset. Pulveria saavan pintaansa niin metallikoristeet, kukat kuin pohjan tausta. Taisin käyttää niin vihertävää kuin vanhan kullansävyistä pulveria. Kun pohjassa on vahva tekstuuri, värillinen vaha tarttuu vain tekstuurin huippuihin ja siitä tulee mahtava efekti.

Tässä vaiheessa silmääni hämäsi sininen puolihelminauha ja päädyin vaihtamaan väriä alkoholimusteen avulla, samalla sotken muihinkin koristeisiin vihreää ja kultaista alkoholimustetta. Usein suihkin vielä lisää mistejä (esim tummat mustat ja ruskeat tuomaan syvyyttä reunoihin ja koristeisiin) tässä vaiheessa.


 Ja sitten se lopullinen kansilehti. Olen tyytyväinen lopputulokseen - metallinen, vahva, mutta siltikin värejä (vihreä, turkoosi) löytyy tuomaan keveyttä. Erityisen tyytyväinen muuten olen tuohon "asterikukkaan". Löysin vihdoin vinkit netistä, kuinka sellaisia tehdään. Fiskarsin kukkalävistäjä vuosien jälkeen oli työkalu paikallaan. Niksinä oli taittaa jokainen ohut terälehti pitkittäin puoliksi, lisätä kerroksia paljon. Keskustat on pyöritelty pallopäällä, jotta terälehdet nousevat ylös. Keskelle on liimattu runsaasti siemenhelmiä.

7 kommenttia:

  1. Ihana! :) Tämä on kyllä aivan sun näköinen työ. Tässä on kivasti tasapainossa tuo ilmava vaalea alue ja sitten tumma tavara-alue. Enää vain Art Journalingia väliin :)

    VastaaPoista
  2. Kiitos ohjeesta =) Todella upea työ!

    VastaaPoista
  3. Kaunis ja upeat värit. Kiitos seikkaperäisestä selostuksesta, olit tehnyt paljon työtä. Sitä mietin vaan... että minä teen tavallisesti kannet viimeiseksi, koska sivuja tehdessä vihkoa pitää avata tai toisinaan laittaa painojen alle kuivumaan tai tehdä muuta kovakouraista.

    VastaaPoista
  4. Painoja en käytä koskaan skräppäyksessä, joten en usko että tässäkään se olisi ongelma. Koristeet kestävät gel mediumin takia kovaakin käsittelyä. Mulla tuppaa noi sivut olemaan kolmiulotteisia, niin sinne keskellekin tulee tehtyä vastaavia sivuja. Vaikka yritänkin opetella yksinkertaisempaa tulkintaa.

    VastaaPoista
  5. Mahtava! Jään mielenkiinnolla odottamaan sivuja :)

    VastaaPoista
  6. Voi miten hieno. Ja kiitos ohjeistuksesta.

    VastaaPoista