maanantai 9. huhtikuuta 2012

Askartelunurkan kunnostusta

 Sisustussuunnittelijat aina sanovat, että siivoaminen ja karsiminen ovat aa ja oo, kun stailataan ja uusitaan ilmettä. Siivoamisen nyt vielä voin sulattaa, mutta kuinka intohimoinen askartelija voi karsia mitään?

Olen ollut siinä mielessä onnellisessa asemassa, että minulla on oma työhuone. Huone on pieni, sen läpi kuljetaan toiseen päähän taloa ja siellä minun täytyy säilyttää pääosin kaikki oma sälä - huoneeni siis ei ole valitettavasti ihan täysin pyhitetty askarteluun. Mukava huone se on kuitenkin, mutta se ei ole ollut järjestykseltään täysin toimiva. Yleensä se on täynnä tavaraa niin, ettei lattiaa tai pöytää edes näe. Joten päätin tehdä jotain.  Siis siivota ja järjestää.

Aloitin järjestämisen jo talvella leimoista ja haalin töistä käytöstä poistettuja CD-levyjä kassi kaupalla ja järjestin suurimman osan leimoistani CD-levyihin. Olen lisännyt levyjen päähän leiman merkin tai kuvauksen tarralla. Isot leima-arkit yhä makaavat muovilaatikossa kirjahyllyssä. Talvella säilytin näitä levyjä aluksi muovilaatikoissa, mutta sekään ei oikein toiminut ja päätin "satsata" CD-torneihin. Haalin lopulta ystäviltä ja kirppareilta (yhteensä 2e) kolme CD-säilytintä, joihin nyt mahtuvat leimat ja jopa mustetyynytkin. Nyt leimaaminen on oikein mukavaa, kun leimat ovat käden ulottuvissa. Mustetyynyissä on sävyt näkyvissä kyljissä, joten oikea tyyny löytyy nopeasti. Musteiden kanssa käytetyt pienet superlontyynyt mahtuvat mukavasti viereen, samoin kuin akryyliblokit.

Pikkusälää ja tusseja säilytän posliinikulhoissa ja näin olen saanut aviosiipan perintöArabiatkin vielä käyttöön. Muutenhan nuokin jäisivät keittiön kaappeihin unholaan. Oikeaoppisesti tussit toki pitäisi säilyttää vaakatasossa, mutta tämä sopii minulle. Olen liimannut pienet pisteet korkin päähän ja värittänyt ne, joten oikea sävy löytyy nopeammin. Tussit on lisäksi värien mukaan järjestelty kolmeen osaan (mustat ja ruskeat, siniset ja vihreät ja loput eli keltaiset ja punaiset). Ihan kaikki tavarat eivät ole löytäneet vielä hyvää paikkaa - mistit, kimalleliimat sekä mustepullot ovat tuossa pöydällä rasioissa ja se ei ole ihan parhain tapa. Olisiko kenelläkään hyviä ideoita?

Talossamme on paljon Lundiahyllyjä ja niistä muutama on päätynyt myös työhuoneeseeni. Huomaatte varmaan, että olen ostanut ison osan niistä kirpparilta, sillä ovet eivät ole samaa sarjaa :)

Ylimpien ovien takana on askartelumaaleja ja ompelutarvikkeita. Välitilassa on salkuissa puuhelmet ja jotain sekalaista aarretta. Salkut ovat hyviä järjestyksenpitoon, mutta niitä tulee silmäiltyä todella harvoin. Joten sinne kun jotain pistää, niin ei varmasti tule käytettyä.. Mutta esim pikkulegojen säilytykseen nuo ovat mahtavia. Minulla on 4 salkkua pelkästään legoille olemassa toisaalla :)

Mustien ovien takaa löytyy paljon CD-laatikkoja, joissa on nauhoja, lävistimiä, "sälää", teippejä, "mössöjä" eli akryylimediumeja. Sitten tulee avohyllyjä, jotka ovat yhtä sekaisia kuin näyttävätkin. Pahveja ja akvarellipapereita. Silppupaperit väreittäin järjestettyn yhteen laatikkoon. Laatikko, johon olen kerännyt joulumateriaalia, laatikko jossa on loput akryylileimat ja leimasintarvikkeita. Puukantaiset leimat ovat omassa laatikossaan seuraavalla hyllyllä. Yksi laatikko on täynnä talteenotettuja, tuunattavia rasioita. Sitten se minun heikkouteni eli "silppusälälöytötalteenotettukeskeneräiset"-laatikkoja... Näistä kun pääsisin eroon, mutta miten? En osaa heittää roskiin ja olen laiska lajittelemaan. Alimmalla hyllyllä on "kirppisloota", "tee tästä albumi"-loota ja "DT-loota".

Tähän lootaviidakkoon, joka pahimmillaan on lattialla, sain sentään apua eilen ystävältäni, joka oli pistänyt pienen lipaston myyntiin. Siirsin löydön meille ja se mahtui sopivasti pöydän alle. Valmiit printtaukset sekä leimakuvat saivat oman laatikon sieltä ja toisessa laatikossa ovat pienissä rasioissa napit, puolihelmet, koristeet ym ym pikkusälä kerrankin järjestettynä.

Toisella seinällä on toinen kirjahyllyni. Kirjat ovat joutuneet hieman väistymään legokokoelmani ja askartelutarvikkeiden takia. Omituisuuteeni kuuluu tosiaan omat legot, nämä siis eivät ole lapseni legoja vaan tosiaan minun omiani. Meillä vierailleet tietävät, että legoja tästä talosta ei puutu: Meillä on omat legot äidillä, isällä ja lapsella. Minuun legoja löytyy vielä mieheni työhuoneesta...

Mutta takaisin askarteluun. Mustissa laatikoissa ovat valmiiksi stanssatut kuviot, stanssit (ohuet myös CD-koteloissa), kirjekuoret ja korttipohjat. Ja yksi sälälaatikko. Minä tarvitsen selvästi vielä lisää siivousta ja järjestystä :)

Paperit ovat kuitenkin eräs suurimpia ongelmakohtia, johon en ole saanut ratkaisua. Nyt kaikki 12*12 paperit ovat tuossa lattialla vaaleassa "salkussa" ja hyllyllä on yksi loota pienemmille paperikoille. Irtopapereita löytyy mustista laatikoista korttipohjien seasta.


 Viimeisenä idea, jonka nappasin kesän asuntomessukataloogista. Kirjoitusalustat seinällä - näihin on kiva laittaa kortteja esille ja vaikkapa idea-listaa ylös...


7 kommenttia:

 1. Kiitos kivasta postauksesta, kiva askartelutila sinulla! Aurinkoa päivääsi!

  VastaaPoista
 2. Oli kiva nähdä työpisteesi. Itse yritän kanssa miettiä, miten rojuni säilyttäisin. Tällä hetkellä ne makaavat oökkarin pöydällä odottaen inspistä ja pääsyä muuttolastikoihin.

  VastaaPoista
 3. Ihanaa, sinulla on oma askartelutila! Kivasti olet laittanut kaikki kädenulottuville. Ihan kateellisena katson tätä ihanuutta.. Minä askartelen makuuhuoneemme nurkassa...hankin viime vuonna klaffilipaston, se on toimiva makuuhuoneessa.

  VastaaPoista
 4. Hyvältä järjestykseltä näyttää :) Aikas samalta näyttää omani...tosin mulla on ihan sekaista....tavaraa on paljon ja kaikkialla :)
  Kun kaikkea vaan täytyy olla kun ei vähemmällä pärjää.
  Kiva, kun esittelit askartelutilasi, näitä on aina niin kiva nähdä!

  VastaaPoista
 5. Katjuska: Ei siellä ole enää siistiä.... Tuo on jo muisto vain.

  VastaaPoista
 6. Kiva askartelusoppi sinulla. Oli hauska päästä kurkkaamaan :o)

  VastaaPoista