keskiviikko 7. tammikuuta 2015

Ylipitkä hihatinMyönnän, että minulla on yllytyshulluuten taipumusta. FB:n Neulontaryhmässä näkee kaikkea inspiroivaa ja välillä tulee tehtyä jotain ihanaa ja välillä tunkee sormensa soppaan johon ei ehkä olisi kannattanut tunkea...

Joku oli laittanut ryhmään kuvakaappauksen yhtenä kappaleena tehdystä "hihattimesta". Huivista, jonka malli oli hymyillen kietaissut ympärilleen ja näytti hyvin onnelliselta. Hyivista, jota saattoi pitää jättipitkänä huivina tai kietaistununa "hihattimena". Kuvassa oli myös summittainen kaavio huivista. Minä katsoin kuvaa ja päätin, että tälläistähän olisi kiva kokeilla, kun homma on noin helppo. Just joo.

Periaatteessa yhtenä kappaleena tehty huivi/hihatin on helppo toteuttaa. Itse surruttelin sen neulekoneella yhtenä päivänä (1080 riviä) ja sitten korjasin tekemisiäni kahtena muuna päivän :) kuvissa oli tehty resoria/patenttia, mutta koska neulekone temppuilee, tein normaalia neuletta ja laitoin nurjan puolen päällepäin.

Mikäli itse sorrut tähän työhön, tässä muutama vinkki.

  • Valitse todella pehmeä, ohut ja hyvin laskeutuva lanka. Esimerkiksi ohutta alpakkaa tai merinoa. Tämä on tehty 400m/100gr sukkalangoista, jotka minusta eivät ole riittävän ohuita ja laskeutuvia. Minulla lankoina olivat Louhittaren Luolan Laguuni (tumma raita), Artesano (vaalea raita) ja Pirkkalanka (valkoinen raita). Minulla langankulutus oli 476gr.
  •  Jotta ylipitkät hihat eivät nouse käsivarsiin, sulje hihat lähelle kainaloa asti. Netissä ollut kuva puhuu 35cm, mutta se on todella vähän. Samalla pukeminen helpottuu. Minusta tämän pukeminen kuvauskuntoon, oli kaikkea muuta kuin helppoa. Ystäväni Milla auttoi suoristamisessa ja nykimisessä paikoilleen. Kotioloissa hihatin toki toimii ihanana ja leppoisena lämmittimenä, kun visuaalinen ulkonäkö on toisasia... Tein lisäksi pienet rypytykset olkapäiden kohdalle viimeiselyvirkkuussa, jotta tiedän, mihin kohtaan olkapäiden pitäisi tulla, jotta hihatin istuu oikein. Mutta tosiaan myös langan valinta auttaa tässä!
  • Mitoitus kannattaa tehdä oman pituuden ja hartianleveyden mukaan, liian lyhyt tai pitkä hihatin ei istu... Vertailun vuoksi minun käsien välinen pituus 235cm ja rinnanympärys 104cm vaatteet päällä. En ole siis ihan pienin tyttö. Tässä muutama ohje
  1. Kapea osa hihasta kannattaa mitoittaa oman ranteen/käsivarren mukaan. Minulla tämä on noin 23cm.  Olisi voinut olla ehkä hivenen kapeampikin.
  2. Kapean osan pituus. Itselläni tämä on noin 22cm ja sekin olisi voinut olla hieman pidempi, jotta kapea osa olisi riittänyt lähemmäs kyynärpäätä. Mutta menee se näinkin.
  3. Lisää tasaisesti silmukat kun siirryt leveään osaan. Mulla leveän osan leveys on aikalailla 50cm. Eli yhdellä kierroksella tuplasin/triplasin silmukoiden määrän. Jos et halua rypytystä lisäyskohtaan, niin sitten jaa lisäykset useammille kerroksille. Huom, tässä ei kyllä riitä mikään puikkojen vaihto isompiin vaan minusta silmukoita on lisättävä, jotta saat riittävän leveä kaitaleen.
  4. Pitkän osan pituus on minulla non 254cm
  5. Loppupituus on noin 298cm (tähtäsin mitoituksessa 270cm, hups.. Mutta se olisi ollut minulle lyhyt.)
Raidoitus on 20 riviä vaaleata turkoosia, 2 riviä valkoista, 20 riviä tummaa turkoosia ja 2 riviä valkoista ja näitä toistetaan lopettaen vaaleaan turkoosin, millä aloitin. Tai no, aloitin muuten valkoisella kapealla rivillä (4krs).  Reunoihin on virkattu 4 kerrosta valkoista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti