keskiviikko 24. heinäkuuta 2013

Romanttista Roskaa eli erään Mixed Media taulun synty...

Facebookin Finnish Mixed Media and Art Journaling-ryhmässä on ollut keskustelua, mitä materiaaleja mixed media-töissä käytetään ja miten töitä rakennetaan. Mixed Media on todella laaja alue ja siinä ei ole mitään yhtä oikeaa tapaa. Päätin kuitenkin tehdä parit postaukset, missä näytän omaa työstötapaa muutamille erilaisille tauluilleni. Tässä ensimmäisessä postauksessa teen "romanttista roskaa" eli kokoan työn kokonaan roinasta ja sävyttelen sen uudennäköiseksi. Seuraava postaus on "Finnabairtyyliä", jossa metallikoristeet näkyvät ja värimaailma onkin erilainen.

Aloitan työt yleensä keräämällä kasaan useita varastossa olevia kippoja, joissa on mixed media töitä varten säästettyjä koristeita. Tässäkin on yksi kippo rikkinäisiä koruja, yksi kippo sekalaista tavaraa, yhdessä on hutiostos minihedelmiä, jne... Lisäksi kaivelin pöydältä itsetekemiä daalioita, jotka tuntuivat olevan kortteihin hieman isoja ja korkeita. Mixed media minulla syntyy aina lattialla, mikä on helpompi suojata ja siivota (ja koska työpöydällä ei ole isoille töille tilaa). Suojaan lattiaa tapetinpaloilla, mitkä imevät mistiä mukavasti ja ne on huoletonta uusia aika-ajoin.

Tällä kertaa hahmottelin tussilla muotoja kanvakselle, joita löyhästi noudatan. Sen jälkeen pistin ensimmäisen kerroksen akryylimediumia, jota käytän liimana. Nytkin esineet tulevat olemaa hyvin monimuotoisia ja niitä kerrostetaan toistensa päälle, joten on hyvä että taustalla on tiukka tuki.


Sitten kokoamaan taulua dippailemalla ja sutimalla mediumia roskaan. Tässä työssä ei ole lainkaan väliä minkä värisiä esineet ovat, sillä värien kirjo maalataan täysin peittoon gessolla. Mikäli haluat säilyttää jonkun esineen alkuperäisen värin, suosittelen säästämään nämä viimeiseksi ja liimaamaan ne vasta värikerrosten jälkeen työhön.

 Nyt näyttää olevan sopivasti tavaraa. Minusta näissä töissä pitää olla paljon kerroksia ja esim napit pitää olla osittain toistensa päällä. Yksittäiset koristeet siellä täällä taulua näyttävät orvoilta. Ainakin työssä pitää olla joku koristerykelmä ja sitten vaikka muutama "karkulainen".

Gessokerroksia tähän työhön tuli kaksi. Mikäli taas haluat jotain kuultavan alta, gesso saattaa kaivata ohennusta ja vain yhden kerroksen. Ilme on heti kovasti muuttunut. Gesson sivelen siveltimellä taululle. Värit tarttuvat eri tavoin gessoon ja muihin materiaaleihin eli värjäämistä silmällä pitäen tämä kannattaa ottaa huomioon. Joskus sitä kannattaa käyttää tehokeinona.
 
Ensiksi iskin sormeni erääseen vikaostokseeni. Nimittäin paprikanväriseen TA Glimmer Glam kimallemaaliin. Tuote vaan ei ole sopinut tyyliini, mutta mixed mediaan on hyvä upottaa kaikki ostokset - ei niitä toki hukkaan heitetä... Sivelin Glamilla koristeet. Sen jälkeen otin käyttöön vakiovärini eli mistit. Tällä kertaa sävymaailma tulee olemaan keltainen eli kaivoin keltaiset mistit esiin. Yhdistelen usein eri merkkisiä mistejä ja tällä kertaa keltaista löytyi suosikestani Dylusion:sta, Colorwash:sta ja Lindsay's:tä. Nämä kaikki käyttäytyvät hieman eri tavoin gesson kanssa. (Siinäkin olisi yhden blogipostauksen aihetta...). Esimerkiksi Dylusionit vaativat useamman kerroksen, mikäli haluaa säilyttää niiden värikylläisyyden.


 Aloitin kirkkaimmasta keltaisesta ja lisäilin sen jälkeen kerros kerrokselta lisää värejä. Kerrosten välissä kannattaa kuivatella taulua kuumailmapuhaltimella. Jossain vaiheessa tuntui taulun keskusta hieman tunkkaiselta tuon Glamin takia ja suihkuttelin siihen valkoista Dylusions-mistiä.

 Gesso ja akryylimediumi saattavat alkaa kiehua, mikäli käytät minun tavoin raksapuhallinta askartelussa, mutta ei se tätä työtä pilaa - tulee vain uusia tekstuureja :D Nyt alkaa värimaailma olla kivan kelta-oranssi.

Lisäilen työn vielä kuparinvärisiä tarratimantteja, jotka eivät värimaailmaltaan sovi yhtään minun kortteihini tai skräppäilyyn... Käytin myös kimallepastaa siellä täällä taulun reunoja ja kukkia tuomaan vähän lisää hohdetta ja kimallusta Glamin kaveriksi. Lopputulos on yhä aika hillitty.

 Taulu ei olisi taulu ilman sapluunaa ja tekstuuripastaa. Tällä kertaa testasin Paperilohikäärmeeseen tullutta uutuutta - Cosmic Shimmerin Gold Pearl tekstuuripastaa. Näissä pastoissakin on eroja ja taas aihe yhteen artikkeliin - stay tuned! Cosmicin pasta on hyvin moussemaista. Levityksen voi hoitaa esim vanhalla luottokortilla, mutta sen jälkeen kun löysin vanhempien kellarista mun vanhoja öljyvärimaalausmateriaaleja, käytän tuollaista veistä mielummin. Osaan purkeista ei luottokortti mahdu ja tällä saa siistimpää jälkeä.

Lopulliseen työhön (postauksen alussa) lisäsin vielä pisteitä Rangerin emalimaalilla (Enamel Accents). Se on siitä hyvä, että se ei reagoi mistien kanssa kuten esim pearl maker aineet.

Koska tässä työssä tuli käytetty iso kourallinen nappeja, on siis hyvä osallistua viikon p*skikseen, jossa ne napit ovatkin aiheena!


14 kommenttia:

  1. Wau. Mielettömän upea taulu ja ihan huiput värit. Kiitos myöskin ohjeista. Josko sitä jo näillä itsekin uskaltaisi kokeilemaan. Joitain "mönjiä" pitäs vaan vielä hankkia.

    VastaaPoista
  2. Tässä on tosi kivat värit! Pakko kokeilla jotain tällä tyylillä :)

    VastaaPoista
  3. Hieno postaus ja kaunis taulu! :) On aina niin kiva nähdä erilaisia tekotyylejä :) Kiitos ohjeista :)

    VastaaPoista
  4. Talusta tuli nätti, kiva vaihe vaiheelta ohje. :)

    VastaaPoista
  5. Aivan loistava! :) täytyy joskus itekki kokeilla. kiitos hyvistä ohjeista!:)

    VastaaPoista
  6. Hurjan kaunis. Ja kiitti ohjeesta, jospa uskaltautuisi kokeilemaan.

    VastaaPoista
  7. Kiitos ohjeesta, tekee jo mieli itsekin kokeilla kun kaappeihin tosiaankin kertyy kaikenlaista romua. Työsi on tosi upea ja ohjeet kattavat!

    VastaaPoista
  8. Ihana tämä. ja ohjekin aivan kohdillaan. Oot tosi taitava ja hurjan monipuolisesti osaat.. mullakin pyörii yksi sellainen skräppileiska päässä. Kunhan saan jostain sitä aikaa.

    VastaaPoista
  9. Tosi hieno! Ja kiitos opastuksesta :) Tykkäsin myös värittämättömästä versiosta ;) vaikka onhan tuo lopullinen paljon hienompi.

    VastaaPoista
  10. Hauska nähdä, miten näitä teet! Ja lopputuloskin on hieno, tietty!

    VastaaPoista
  11. Wautsi, mikä taulu! Kiva, kun kirjoitit työvaiheet näinkin yksityiskohtaisesti.

    VastaaPoista
  12. TYKKÄÄN !!! Kiitos ohjeista :).

    VastaaPoista