maanantai 22. helmikuuta 2016

Virkkaus: Projekti Peitto vihdoinkin valmisSiinä se nyt on. Valmiina vihdoin ja viimein. Edellisen raportin jälkeen olen tehnyt peittoa vaatimattomasti kilon verran. Loppuvaiheessa alkoi hermo mennä kierrosten pituuden takia. Yksinkertainen pylväskierros kesti about 1.5h ja popcorn-kukkakierros about kaksi-kolme kertaa enemmän. Tunnustetaan, että oli ihana todeta peiton olevan vihdoin ja viimein valmis viime viikolla. Aloitin peiton kesälomalla heinäkuun lopussa eli aikaa lopulta kului melkein 7 kuukautta. Tuossa välissä on kyllä lähes pari kuukautta, jolloin peittoon en koskenutkaan ja neulontatöitäkin syntyi aika monta samalla. Peiton haaste oli, että saatoin tehdä sitä vain iltaisin television ääressä. Tämä työ ei ole kulkenut mukana työmatkoilla Helsingin ja Tampereen välillä kuten ne kaikki muut...(Lopussa on helppo hymyillä)

Olin viimeisillä virallisilla kierroksilla punninnut langankulutusta kierrosta kohti (silloin about 30gr) ja ottanut sen perusteella reunusta varten ihanat langat sivuun. Suunnitelmassa en ottanut huomioon, että popcorn-rivi kulutti lankaa lähes 150 grammaa loppukierroksilla... Suunnitelmia siis tuunattiin lennossa ja jouduin mm yhdistelemään lankoja. Peitto olisi ollut täydellisempi, jos olisin ostanut sitä varten langat. Tavoitteena toisaalta oli kuluttaa varastoja - olen käyttänyt oveluutta, jotta peitosta ei huomaa sinne uponneet ruskeat kerrokset. Lisäksi siellä on sekalaisia jämiä, kirjavia sotkuja yksivärisen tukena. Joskus lanka loppuu kesken kerroksen ja loppukerros tehdään toisella suurinpiirtein samanvärisellä langalla. Loppuvaiheessa oli pakko mennä lankakauppaan ostamaan lisää päävärejä (pinkkiä ja turkoosia), jotta värimaailma pysyi hallittuna.[Aviomies ei jaa kommenttia hallitusta värimaailmasta, hänen mukaansa työ on hirveintä, mitä olen koskaan aikaani saanut.] Kostan hänelle ja käytän peittoa television ääressä :) Ei vaan, katsokaa nyt. Siippani vapaaehtoisesti tarjosi apuaan peiton kuvaamiseen, kun huomasi, että ison peiton kuvaaminen yksi on oikeasti haastavaa. Tästä kuvasta saa hieman perspektiiviä peiton kokoon.


Peiton faktat:
Paino: 2999gr (olisi pitänyt tehdä yksi pampula lisää, että kolme kiloa olisi ylittynyt)

Koko: Peittoa ei ole pingotettu. Minulla ei ole mitään paikkaa pingottaa tämän kokoista peittoa talvella, niin että se joskus kuivuisikin... Mutta pingottamatta koko on noin 1,7m x 1,7m. Tiukka pingiotus toisi varmasti kymmeniä senttejä lisää.

Rivejä: 113kpl virallisia rivejä + 21 omaa riviä + 8 riviä reunusta eli yhteensä 142 riviä

Värejä: Hei, tätä en kyllä laske. Päävärit olivat valkoinen, keltainen, oranssi, vaalea pinkki, tumma pinkki, vaalea violetti, purppura, keskivioletti, tumma violetti, vaalea turkoosi, tumma turkoosi, vaalean sininen, petrooli ja ruskea. Mutta nyanseja tulee sitten monin verroin enemmän, koska minulla ei ollut samaa lankaa 200gr enempää ja mm kulutin viltissä omavärjäämiä koe-eriä.

Lankoja: Lankoina on pääosin fingering-vahvuisia kohtuuhintaisia sukkalankoja ja hitusen joukossa on täysin 100% villaa. Lanka on virkattu kaksinkertaisen. Eli pääosin Step:iä, Pirkkaa, Kirjopirkkaa, omavärjäämää Pirtin kehräämöä, Helmeä, kirpparilöytöjä, lankakaupan alelaarin jämiä, sekä kaverin lahjoituksia. Joukosa on muutama ns kalliimpi lanka esim Louhittaren Luolan Sirkusta, joka muuten näytti vasta virkattuna ihanalta (sukissa värioksennukselta).

Lopuksi muutama lähikuva yksityiskohdista. Tuo keskustan mandala on aivan upea!


Mitäs sitten seuraavaksi? Jonossa on toki kaikkea pientä ja samallahan olen tehnyt puolen vuoden ajan vaikka mitä. Seuraava iso työ ei ole peitto. En sano, ettenkö ryhtyisi tähän hommaan uudestaan, mutta nyt tarvitaan jotain muuta kuin virkkaamista. Ehkäpä olen riittävän hullu tehdäkseni kirjoneulevillatakin itselleni. Ihan vain siksi, koska en ole sellaista koskaan ennen tehnyt.

Paino:  2999gr
Lankaa käytetty 2016 valmistuneihin töihin: 411gr (+ peitto 2999gr)

4 kommenttia:

 1. Vau! Kunnioitusta projektin loppuun saattamisesta! En olisi arvannut että jämälankoja olet käyttänyt, kun lopputulos näyttää noin tasapainoiselta :)

  VastaaPoista
 2. Siitä tuli kerrassaan upea! Onnittelut, työn valmistumisesta.

  VastaaPoista
 3. On se kyllä aika projekti. Kirjoneulevillatakki on tuon rinnalla pikkujuttu. Mutta ehkä käytettävämpi. Onnittelut!

  VastaaPoista
 4. Onnea. Sait upean projektisi päätökseen. Ihana ja persoonallinen tuli peitostasi.

  VastaaPoista