tiistai 13. joulukuuta 2016

Neulonta: Kokeellinen villapaita


Ostin 1,5 vuotta sitten Irlannin reissulla Malabricon lankaa ihan neuletakiksi asti. Langat odottivat ideoita ja paljon ideoita ehtikin tulla. Lopulta päädyin yhdistämään neulekoneen selkeätä suoraa pintaa ja tekemään neuletakin yläosan käsin. Halusin kokeilla Yosoldan hehkuttamia yksinkertaisesta raglan-hihasta poikkeavia malleja, vähän palmikkoakin olisi kiva tehdä pitkästä aikaa, jne.


Neulekoneen kelkkaa heilutin ahkerasti jo kesälomalla, mutta villatakin yläosan tekeminen käsin puikoilla kesti ja kesti. Koneneulontaryhmässä on muuten käyty vilkasta keskustelua, kuinka neulekoneella tehtyjä töitä ei mielletä yleensä käsintehdyiksi. Itsekin voin tässä kertoa lukijoille, että minunkaan neulekoneeni ei suolla valmista villapaitaa napin painalluksella. Joudun kyllä kelkkaa kuljettamaan käsivoimin jokaisen kerroksen, kaikki kavennukset ja levennykset tehdään käsin silmukoita neuloilla siirtäen. Lisäksi koneneulonnassa pitää olla todella tarkka neuletiheydestä ja rivien määristä, sillä työtähän ei voi sovittaa tai mitata kesken kaiken. Isot kappaleet syntyvät toki rutiinilla jo nopeasti, mutta se harjoittelun määrä....

Palmikkomallin ja lehtikuvion otin muistaakseni Neulemallien käsikirjasta ja loput kuviot säädin hienosti lennossa soveltaen (oikeata, nurjaa, reikäpitsikuviota). Leveät palmikot tein keskelle selkää ja olkapäille. Rehellisesti voin sanoa, että säteittäiset kavennukset tekivät tällä kertaa takista hieman ison, karu raglanhiha yllättäen istuu mulla todella hyvin (kun sitten vaan on kauluksen kohdalla tiukempi kavennus).


Varastosta löytyi 8kpl vanhoja kierrätysnappeja, jotka sopivat täydellisesti tähän takkiin (juu ei, enhän mä koskaan ennen olekaan tehnyt violettia villapaitaa...). Pientä twistiä koevillapaita saa tuosta reijästä ensimmäisten nappien jälkeen. Se on ihan tarkoituksella jätetty noin. Nappilista reunoihin on tehty icordlla, kauluksessa ja helmassa tavallinen resori. Hihat on annettu rullata (siellä on vain lyhyt virkattu reuna).

Paino:  453 gr
Lankaa käytetty 2016 valmistuneihin töihin: +3066gr (+ peitto 2999gr)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti