keskiviikko 15. heinäkuuta 2015

Tee-itse Art Journal-kirja tapetista ja vanhoista farkuistaVaikka kivoja Art Journal-kirjoja voi ostaa valmiinakin, teen ne itse ja kulutan samalla nurkkiin kertyneitä materiaaleja pois.


Näissä kirjoissa on vanhaan tyyliin sivut tehty tapetista, ne on kiinnitetty yhteen nurkista löytyneistä nauhanpalasista ja kirjojen kannet on tehty jämäkankaista. Tällä kertaa jämäkankaat ovat vanhat farkut ja äitini nurkista löytynyt harvinaisen yksinkertainen Marimekko-kangas. Olikohan tuo kangas aikoinaan joku suojus tai verhontapainen...

Ensin leikataan kirjaseen sopivat sivut. Sopiva koko on tietysti käyttäjälle sopiva koko eikä tässä ole oikeasti mitään oikeata sääntöä. Itse pyrin käyttämään tehokkaasti hyväksi tapetinpalat ja koko muodostuu sen mukaan. Tapettipalanen on siis aina yhden aukeaman eli kahden sivun kokoinen. Tekstuuripintaisetkin tapetit sopivat tähän, mutta samettipintaisia en suosittele - sametti imee mielettömsti gessoa ja muuttuu todella ikävän raskaaksi lopulta.


Tee sidontaa varten reiät aukeaman keskelle. Itse reijitän paloissa ja käytän yhtä sivua sapluunana, jotta reijät tulevat samalle kohtaa. Itse sidon sivut yhteen parilla pätkällä nauhaa. Ohuen kirjasen voisi jopa ommella yhteen.


Kun sivut ovat valmiit, tehdään kangaskansi. Sippusin farkut ja ompelin palasia hieman yhteen, jotta minulla olisi riittävän suuri palanen. Jätän joka suunnassa saumanvarojen (~1cm) lisäksi toisen mokoman sisäsivujen ympärille. Sivureunoihin voi jättää enemmänkin varaa. Ompelen ensin oikeat puolet vastakkain ylä ja alareunan (jätä sivureunoihin runsaasti kääntövaraa eli älä ompele reunasta reunaan).


Käännä kansi oikeinpäin ja käännä sivureunat sisään ja ompele kaikkiin reunoihin koristeommel. Tässä vaiheessa kannattaa ommella toiseen sivuun kuminauha/nauhat. Itse käytän kierrätettyjä kuminauhoja tässä...


 Sisäsivut voi yhdistää kanteen vaikkapa tekemällä reijät selkämyksen kohdalle ja solmimalla narut kannen läpi. Näissä kirjoissa kaivoin pienet kanttinauhan pätkät (miksi ihmeessä ne on säästetty?).


Lopuksi vielä (kierrätetty) nappi etukanteen. Tein kolmet sisäsivut ja kolmanteen kanteen taidan keksiä jotain vähän rajumpaakin...

2 kommenttia: